torstai 18. huhtikuuta 2013

Tähystys

Meillä oli siis tähystysaika eilen kello 11. Kunto sai nukutteen ja alkoi väsymään lähes välittömästi. Eläinlääkäri kyseli vielä muutamia kysymyksiä Kunton yleiseen terveydentilaan liittyen ja päästi sitten minut pois. Leikkauksen arvioitu kesto oli peräti neljä tuntia.

Yesterday we had appointment for arthroscopic surgery at 11 o'clock. Kunto was anesthetized and started to get tired immediately. Vet asked me some questions about Kunto's health and then let me go. The estimated duration for surgery was four hours.


Saavuin omia aikojani klinikalle kun kello oli jo puoli neljä. Olin viettänyt päivän tuttavan luona ja hevostelemassa. Kunto oli saanut herätteen ja toipui takahuoneessa, kun minä keskustelin hoitajien ja lääkäreiden kanssa.

Tähystyksessä Kuntolle ei voitu tehdä mitään, sillä Kunton vaiva on melko harvinainen. Suomessa on kaksi klinikkaa joissa tarvittava leikkaus voitaisi suorittaa. Molemmat niistä on Helsingissä. Virallisena diagnoosina oli ärtynyt nivelen alue. Rustopinnassa on epätasaisuutta ja nivelen sisäpuolen sivusiteet on vaurioituneet. Myös hauislihaksen kiinnityskohta on ärtynyt.

I arrived to clinic at 3.30 pm. They had already given the antidote for anesthesia and Kunto was clearing his head in back room while I talked with vets.

It turned out that Kunto's problem is quite rare and our vets couldn't do anything. Only two clinics in Finland could operate that kind of injuries and they both are located in Helsinki. The official diagnosis was that shoulder joint's area is irritated. Joint's cartilage is uneven and ligaments inside it are damaged too. Also the biceps' attachment point is irritated.

Saatiin kotiinviemisinä pitkät hoito-ohjeet ja reseptit lääkkeitä varten. Otin lisäksi hoitajan suosittelemaa nivelvalmistetta Kuntolle.
Hoito-ohjeisiin kuului nyt tilanteen seuraaminen. Kerroin eläinlääkärille ennen leikkauksen alkua, että Kunto on varannut painoa jalalleen aika hyvin viimeisen viikon aikana. Eläinlääkäri on yhteydessä kollegaansa ja vielä on siis epäselvää, onko leikkaukselle tarvetta.
Toisaalta tuntuu että jos lääkkeet ja fysioterapia saavat Kunton sellaiseen kuntoon että se voi elää tavallista koiran elämää eikä vaaraa ongelman pahentumiselle ole, niin leikkaukseen ei välttämättä ole tarvetta.

We got much care-instructions and recipes for medics. I also bought a bottle of joint supplement.
The main thing to do is to see how situation develops. Before the surgery, I told vet that Kunto's leg has been better for about week. Our vet talks with one of her colleagues and we'll see if Kunto has to go to surgery.
On the other hand, I've been thinking that if medics and physiotherapy will allow Kunto to live normal happy dog's life, is there even need for surgery.

2 kommenttia:

  1. Kurja homma. Toivotaan että kuntoutuu sen verran että voi elää normaalia kotikoiran elämää ilman kipuja myös ilman leikkausta. Ainakin Ledi meillä kuntoutui hyvin ilman operaatiota, kun 7 kk iässä todettiin kyynärässä alkava nivelrikko.

    Mitä nivelvalmistetta klinikalla suositeltiin? Meillä on kokeiltu useampaa erilaista enkä ole huomannut niiden välillä eroa kuin hinnassa. Jos kiinnostaa, kirjoittelin niistä joskus blogiinkin http://reenit.blogspot.fi/2013/02/nivelvalmistevertailu.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on pää nyt ihan pyörällä, äsken kirjoittelin kasvattajan kanssa, joka oli ollut yhteydessä erääseen ortopediin jonka mukaan ongelma on paljon simppelimpi ja ratkaistavissa. Että tilanne tuntuu elävän paljon, kun eri asiantuntijoilla on eri mielipiteet. Tällä hetkellä kuitenkin luotan kasvattajan sanaan ja katsotaan, mitä voidaan tehdä.

      Eläinlääkärillä suositeltiin Hyalutidin DC-nimistä ainetta, jota sitten otin. Arthriflexiäkin käytin Kuntolla, eikä siitäkään ole mitään pahaa sanottavaa. Kokeillaan nyt tätä tällä kertaa. Ei noissa tunnu nähtävästi hirveesti olevan eroja, pitoisuuksissa on vähän vaihtelua mutta hinta heittelee enemmän.

      Poista