tiistai 15. tammikuuta 2013

Uuteen nousuun

Viime keskiviikkona käytiin Kunton kanssa eläinlääkärissä. Epäilin että syy jalan ontumiseen voisi olla revähdyksessä. Olin tutkinut koiran anatomiaa ja lainannut koirahierontakirjoja ja luulin selvittäneeni että ongelma on kolmipäisessä olkalihaksessa.

Last Wednesday we went to see the vet. I was almost sure about that some old sprain is the reason for his limping. I was curious and worried about Kunto so I had studied dog's anatomy and borrowed dog massage -books. I thought the problem is in triceps brachii.

Eläinklinikka Otsossa päästiin pienen odottelun jälkeen vastaanotolle. Eläinlääkäri paineli ja venyytteli jalkaa ja vertasi sen toimintaa toiseen etujalkaan. Hän sanoi, että syy ei ole suinkaan lihaksessa, vaikka oikean puolen lihas kolmipäinen olkalihas olikin huomattavasti vasemman puolen lihasta pienempi. Todellisen syyn selvittämiseksi Kunto piti nukuttaa luustokuvauksia varten. Kuntolle laitettiin nukutusaine ja noin kymmenessä minuutissa se asettui kyljelleen makaamaan röntgenkuvaushuoneen lattialle. Minä ja äiti mentiin odottamaan aulaan kuvien oton ja tarkastelun ajaksi.

After short waiting in veterinary clinic the vet called us in. She pressed and stretched Kunto's leg and compared its functioning with another leg. She also said the cause isn't the muscle even though right leg's triceps brachii is much smaller than left leg's. Kunto was anesthetized because vet wanted to take radiographs to find out the real reason. After about ten minutes Kunto fell asleep and settled down to lie on the floor. Me and Mum waited in the hall while photographs were taken and observed.

Kun kuvat oli otettu ja eläinlääkäri oli tarkastellut niitä, hän kutsui meidät katsomaan tilannetta. Selvisi, että Kunton kyynärnivelissä ja olkanivelistä löytyi epäpuhtautta (kenties rustopaloja) ja merkkejä lievästä nivelrikosta. Joissain asennoissa se näkyi selvemmin ja joissain nivelet näyttivät täysin puhtailta. Eläinlääkärin mukaan syynä on todennäköisesti ollut joku (vanha?) tapaturma, sillä Kunto on muuten rakenteeltaan ja luustoltaan terve. Kuitenkaan ei ole sataprosenttista varmuutta siitä, aiheuttiko tämä Kunton ontumisen. Eläinlääkärin mukaan myös joku vanha revähdys voi olla syynä viimeaikaiseen ontumiseen. Hän kuitenkin suositteli kovasti, että mentäisiin jatkotutkimuksiin. Ortopedi voisi tähystää nivelet ja poistaa epäpuhtaudet. Uskon että tämä tulee jossain vaiheessa lähiaikoina ajankohtaiseksi.

When the photographs were taken and vet had looked at them she called us to see what's the situation. It was found out that there was signs of mild arthrosis and some little pieces of cartilage maybe. In some positions the changes could be been better but in some pictures there was no changes. The vet told us it's probably caused by some accident but she wasn't one-hundred-percent sure and the reason for Kunto's pain could be some (old?) sprain too. She recommended that we should go to orthopedic for further research later. The joint arthroscopy could be made. I think this will be topical in the near future. 

Hoito-ohjeiksi Kunto sai lepoa ja rauhoittumista sekä kuukauden mittaisen tulehduskipulääkekuurin. Ja suositeltiin niveliä vahvistavaa liikuntaa ja ruokaa.

Kunto's care instructions were rest, calming down and anti-inflammatory painkillers for month. And joints strengthening food and exercise were recommended too.

Kunto eläinkliniikalla, ylärivin kuvat ennen nukutusta ja nukutettuna,
alarivin kuvat nukutuksen jälkeen.
Kunto at veterinary clinic, first three pics before and while being
anesthetized, three last pics after anesthesia.

Kotona Kunto sai nukkua seuraavan yön sisällä, täällä se vikisi ja piereskeli mun ilona... Koska oli siis vielä puolen yön aikaan niin väsynyt ja sekaisin ettei sitä ulos pakkaseem hannonut laittaa.

At home Kunto slept in the house. He squeaked and farted here in my room.. Yet at midnight he was so tired and looked so confused I didn't have heart to put him put for night.



4 kommenttia:

  1. Oivoi, kuulostaa ikävän tutulta. En ole Kunton koko sairaskertomusta lukenut, mutta meille oli ensiapua tulehduskipulääkekuurin jälkeen Cartrophen-pistoksista ja nyt syö loppuelämänsä lisäravinteena nivelvalmistetta, joka uusii nivelpintaa niin ettei ne kuluisi lisää epäpuhtauksien vuoksi. Ledillä oikean kyynärän oireilu alkoi jo 7 kk:n iässä ja kuvistakin näkyi että jotain ylimääräistä sieltä löytyy. Kaksivuotiaana ne kuvattiin lopulta 1/2. Toistaiseksi ainakaan ontuminen ei ole uusiutunut eikä ole tarvinnut leikellä.

    VastaaPoista
  2. No ei kiva. :( Meillä on vähän samanlaista meininkiä parhaillaan takaraajan osalta, paitsi että kuvissa ei näy mitään ylimäärästä ontumisen syytä selittävää, joten ensihoitona on sama kk:n mittainen lääkekuuri ja rauhallista lenkitystä. Tympeitä tämmöset mystiset jutut, ku ei kuvissa näy mitään - ja vaikka näkyiskin, eh...

    VastaaPoista
  3. Joo, Kuntollekin voisi alkaa syöttämään nivelvalmistetta, ihan ennaltaehkäistäkseen lisäongelmia.

    Onko Caro nyt paremmassa kunnossa? ts auttoiko teillä tulehduskipulääke ja rauhallinen lenkkeily? Meillä nimittäin oon huomannut eron jo siinä että tuo ei nostele jalkaa enää niin herkästi ja kävellessä ja ravissa paino jakautuu tasaisemmin molemmille puolille.

    Mä toivon kanssa että tulehduskipulääke ja niveliä vaihvistavan ruuan syöminen auttaisi sen verran ettei tulevaisuudessa suurempia ongelmia ilmenisi. Toisaalta leikkaus voisi poistaa nämä nykyiset epätasaisuudet, mutta täytyy nyt katsella. Eläinlääkäri sanoi kuitenkin, että ennemin tai myöhemmin se voi olla edessä. Kunton ongelma on sinäänsä vähän erilainen kun Ledin, tämä on tullut luultavasti jostain tapaturmasta. Sinäänsä en ole yllättynyt kun tämä hyppelee ja pomppii kaiken aikaa eikä malttais millään pysyä aina paikallaan, ellei sitten käskyn alla mennä :D

    Kunto kiittää Neaa <3

    VastaaPoista